Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Τα παιχνίδια του Φλεβάρη!!!

Πρώτη μέρα του Φλεβάρη στο σχολείο. Μια χαμογελαστή  καλημέρα από τα Απίθανα Νηπιάκια με μια γλυκιά ευχή για καλό μήνα. Μαζευτήκαμε στην παρεούλα, αλλάξαμε στο ημερολόγιο το μήνα.

Μέσα από την υπέροχη ιστορία της Λότη Πέτροβιτς Ανδριτσοπούλου: «Τα παιχνίδια του Φλεβάρη» από το βιβλίο "Τα παιδιά του Χειμώνα"


γνωρίσαμε τα καμώματα του Φλεβάρη. 
Σύμφωνα με την ιστορία που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ Τα παιχνίδια του Φλεβάρη, ο Φλεβάρης όταν γεννήθηκε ήταν λίγο κουτσός. Κανείς δεν είχε προσέξει στην αρχή αυτήν την ιδιαιτερότητά του. Όταν το παρατήρησε ο πατέρας του, ο Χειμώνας έτρεξε και φώναξε τον πατέρα του, τον Χρόνο που ήταν και  ο καλύτερος γιατρός. Ο παππούς, ο Χρόνος ωστόσο βλέποντας την ιδιαιτερότητα του Φλεβάρη τους καθησύχασε λέγοντάς τους πως "ο Φλεβάρης μπορεί να είναι λίγο κουτσός, αλλά δε θ΄  αργήσει να μάθει να περπατάει. Κι αν δεν μπορέσει να τρέξει όσο οι άλλοι, ε, δεν πειράζει… Έχει άλλα χαρίσματα.  Γεννήθηκε για να κάνει τον κόσμο να χαίρεται και τα παιχνίδια που θα παίζει θα είναι αλλιώτικα...." 
Εργαστήκαμε σε ζευγαράκια, εικονογραφήσαμε την ιστορία και φτιάξαμε το δικό μας παραμύθι.




Ο Μήνας Φεβρουάριος στην παράδοση

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Φεβρουάριος μαζί με τα άλλα αδέρφια του, τον Ιανουάριο και το Μάρτιο αποφάσισαν να ενώσουν το κρασί τους σε ένα βαρέλι καθώς η παραγωγή ήταν λιγοστή. Ο Φεβρουάριος όμως τρύπησε το βαρέλι από κάτω χωρίς να ρωτήσει τα αδέρφια του με αποτέλεσμα να πιει όλο το κρασί και να μεθύσει!

Γι” αυτό πολλές φορές δεν ξέρει τι κάνει κι έχει άστατο καιρό … κι όπως λέει χαρακτηριστικά και η παροιμία: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει! Μα αν τύχει και θυμώσει μες στο χιόνι θα μας χώσει!»


Τα αδέρφια του για να τον τιμωρήσουν για αυτή τη συμπεριφορά, του πήραν ο καθένας από μια μέρα. Έτσι ο Φλεβάρης έγινε Κουτσοφλέβαρος κι έχει μονάχα 28 μέρες. Μόνο κάθε τέσσερα χρόνια παίρνει μια μέρα ακόμη και τότε η χρονιά είναι δίσεκτη. Πολλοί πιστεύουν ότι το δίσεκτο έτος φέρνει κακοτυχία κι έτσι αποφεύγουν να θεμελιώσουν σπίτια ή να παντρευτούν!!!

Μας άρεσε πολύ γι αυτό και δραματοποιήσαμε τον μύθο

Κάποτε ο Γενάρης,  ο Φλεβάρης και ο Μάρτης πήγανε να φροντίσουν το αμπέλι τους…



Μάζεψαν τα σταφύλια τους, επειδή όμως η σοδιά τους ήταν λίγη αποφάσισαν να ενώσουν το κρασί τους σε ένα βαρέλι κάνοντας συμφωνία να πάρει ο καθένας αυτό που του αναλογούσε....





Έτσι όπως ήταν κουρασμένοι, ξάπλωσαν να κοιμηθούν για να ξεκουραστούν...



Ο Φεβρουάριος όμως σηκώθηκε κρυφά από τα αδέρφια του, τρύπησε το βαρέλι από κάτω χωρίς να τους ρωτήσει...  



Ήπιε τόσο κρασί που φούσκωσε η κοιλιά του και άρχισε να κάνει χαζομάρες από το μεθύσι...



Μεθυσμένος και φουσκωμένος ξάπλωσε να κοιμηθεί...


Τα αδέρφια του όταν σηκώθηκαν και είδαν ότι στο βαρέλι δεν υπήρχε  στάλα κρασί νευρίασαν μαζί του και θέλησαν να τον τιμωρήσουν γι αυτή του την πράξη...





Γι αυτό και του πήραν ο καθένας από μια μέρα. Έτσι ο Φλεβάρης έγινε Κουτσοφλέβαρος κι έχει μονάχα 28 μέρες....



Μόνο κάθε τέσσερα χρόνια παίρνει μια μέρα ακόμη και τότε η χρονιά είναι δίσεκτη. Πολλοί πιστεύουν ότι το δίσεκτο έτος φέρνει κακοτυχία κι έτσι αποφεύγουν να θεμελιώσουν σπίτια ή να παντρευτούν.
Ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε περισσότερη εντύπωση από το μύθο
Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Free picture slideshow created with Smilebox

Καλώς τον μήνα, τον κουτσό, τον πιο μικρό απ' όλους!!!