Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Τσίκνα, μυρωδιά, φαγητό και ξενοιασιά!!!

Δεύτερη βδομάδα του τριωδίου και μια από τις ξεχωριστές μέρες της βδομάδας αυτής είναι η Τσικνοπέμπτη που είναι γνωστή και ως "Κρεατινή". Η Πέμπτη αυτή έχει καθιερωθεί ως μέρα κρεατοφαγίας, μιας και η Τετάρτη και η Παρασκευή σύμφωνα με την εκκλησία είναι ημέρα νηστείας. Το έθιμο λέει κρέας ψητό στα κάρβουνα, η μυρωδιά της "τσίκνας" να φτάνει απ’ άκρη σ’ άκρη, μουσική, χορό και ξεφάντωμα. Από την τσίκνα έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.
H Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την αρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα κορυφώνεται με  το Καρναβάλι και τη  Καθαρά Δευτέρα.

Με σύμμαχό μας τον καιρό και την ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα, οι αγαπημένοι μας γονείς από νωρίς το πρωί έβαλαν τα κάρβουνα στη φωτιά.




Κι ενώ έξω οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη εμείς κάνουμε ένα πρώτο ζέσταμα, χορεύοντας σε ξέφρενους αποκριάτικους ρυθμούς. 


"Είμαι ένα αρλεκίνος όμορφος και φίνος" Οι μικροί μας αρλεκίνοι είναι έτοιμοι!!! 
Πάντα πιστοί στις παραδόσεις μας χορεύουμε το γαϊτανάκι. έθιμο παλιό που διατηρείται αυτούσιο στις μέρες μας. το γαϊτανάκι. 
Στην  Ελλάδα ήρθε από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Η λέξη γαϊτανάκι είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης γαϊτάνιν που σημαίνει το μεταξωτό κορδόνι και προέρχεται από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Αποτελείται  από δώδεκα χρωματιστές κορδέλες και δεκατρείς χορευτές όπου ο  ένας κρατάει τον  στύλο και οι άλλη κρατούν τις κορδέλες. και συμβολίζει την ομόνοια, τον κύκλο της ζωής Στους ρυθμούς ενός παραδοσιακού τραγουδιού οι χορευτές χορεύουν πλέκοντας το γαϊτανάκι.από την ζωή στον θάνατο, από την λύπη στην χαρά και από τον χειμώνα στην άνοιξη. 








Η μυρωδιά της τσίκνας, μας "έσπασε" τη μύτη και η μουσική μας καλεί να βγούμε έξω στην αυλή όπου το γλέντι έχει ξεκινήσει..



Η αυλή πλημμύρισε από χαρούμενες παιδικές φωνούλες και σε λίγο το πάρτι ξεκινά!!! Ξέφρενος χορός, γλέντι, παιχνίδι και χαρά. Μικροί, μεγάλοι σε ένα γλέντι τρικούβερτο.
























Τα πεντανόστιμα σουβλάκια μας είναι σχεδόν έτοιμα. Η μυρωδιά μας τραβάει προς την ψησταριά. Πεινάμε, θέλουμε να φάμε!!!




Οι γλυκές μας οι μανούλες, μας ετοιμάζουν τα ψωμάκια., το τραπέζι στρώνεται και τρέχοντας μέσα στην τάξη για φαγητό.



Μμμ!!! είναι μούρλια!!!





Κάπως έτσι πέρασε και η φετινή Τσικνοπέμπτη μας, με όμορφο γλέντι, πολύ χορό σε ξέφρενους ρυθμούς, τραγούδι και παιχνίδι.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους γονείς μας, που όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά πρόσφεραν για να στηθεί αυτή η υπέροχη γιορτή και όλους όσους παραβρέθηκαν εκεί μαζί μας προσφέροντας απλόχερα χαρά, διασκέδαση και απέραντη χαρά στα παιδιά μας!!!


Τα «Απίθανα Νηπιάκια» σας εύχονται Καλή και Χαρούμενη Αποκριά!!!