Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Πρόγραμμα Στοματικής Υγείας - Επίσκεψη Παιδοδοντίατρου!!!

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Πρόγραμμα Στοματικής Υγείας με τη μέθοδο Βιωματικής Μάθησης από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία που υλοποιεί ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πέλλας, σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Πέλλας, για το σχολικό έτος 2015-16. 
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι βιωματικό και έχει ως σκοπό την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των νηπίων και την υιοθέτηση θετικής στάσης στην προστασία και την προαγωγή της στοματικής τους υγείας.

Οι εκπαιδευτικές μας δράσεις τη βδομάδα που μας πέρασε ήταν αφιερωμένες στο Πρόγραμμα Στοματικής Υγείας.

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι:

"Σ’ ένα Στοματοπαλατάκι μια φορά κι έναν καιρό"

Μια φορά και ένα καιρό κάπου πολύ κοντά απ’ εδώ υπήρχε ένα στοματάκι που ήταν όμορφο σαν παλατάκι. Σ’ αυτό το Στοματοπαλατάκι κατοικούσαν άσπρα, μικρά, καθαρά και χαρούμενα Πριγκιποδοντάκια. Περνούσαν πολύ όμορφα, καθημερινά δάγκωναν και μασουλούσαν όλες τις τροφές που έμπαιναν στο Στοματοπαλατάκι και σκορπούσαν αστραφτερά χαμόγελα. Υπήρχε όμως κάτι που τους προκαλούσε ανησυχία, λύπη και φόβο. Τα απαίσια, ατρόμητα, πονηρά μικροβιάκια και η φίλη τους η τρομερή και φοβερή  Δόνα η Τσαπερδόνα που θέλανε να τους κάνουνε κακό. Εισβάλλανε κάποιες φορές απειλητικά μέσα στο Στοματοπαλατάκι προκαλούσαν μεγάλη αναστάτωση και σκορπούσαν τρόμο. Σκάλιζαν και τρυπούσαν τα Πριγκιποδοντάκια και τα γέμιζαν με μαύρα σημαδάκια. Τα Πριγκιποδοντάκια όμως δεν χάνουν καιρό και καλούν τους καλούς τους φίλους, τους διαλεχτούς ιππότες του παλατιού, την Οδοντόβουρτσα και την Οδοντόκρεμα και αναλαμβάνουν δράση. Τα μικροβιάκια και η Δόνα Τερηδόνα αυτή η κακιά μάγισσα, φοβισμένοι πλέον γρήγορα το βάζουν στα πόδια…

Βάλαμε τη φαντασία μας να δουλέψει και φτιάξαμε κούκλες τους ήρωες της ιστορία μας. Πριγκιποδοντάκια  χαρούμενα και λυπημένα, Μικροβάκια, τη Δόνα Τερηδόνα, και τους Ιππότες, την Οδοντόβουρτσα και την Οδοντόκρεμα.








Σειρά έχει το σκηνικό μας...









Οι ήρωές μας παίρνουν θέση και με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά παίξαμε την ιστορία μας κουκλοθέατρο!!!


Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο το εκπαιδευτικό υλικό από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος.

 κάντε κλικ εδώ www.geradontia.gr

Μέσα από αυτό το εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό με τα υπέροχα βίντεο, τα διασκεδαστικά τραγούδια και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, ταξιδέψαμε στην "χώρα των χαρούμενων παιδιών" όπου η φίλη μας η μελισσούλα, μας ξενάγησε για να δούμε χρήσιμα βίντεο, να παίξουμε, να ακούσουμε συμβουλές και τέλος να τραγουδήσουμε. Με τη βοήθειά της γνωρίσαμε τη στοματική κοιλότητα καθώς και την ανατομία των δοντιών, την υγιεινή διατροφή και τη συμβολή της για γερά δόντια, τις παθήσεις των δοντιών και τον τρόπο περιποίησής του, είδαμε πως είναι το οδοντιατρείο και συζητήσαμε για τη σχέση των παιδιών με  τον οδοντίατρο. 



Για να δούμε λοιπόν τι μάθαμε; Σ' ένα κόκκινο χαρτόνι κολλήσαμε δύο δοντάκια. Το ένα το κάναμε χαρούμενο και το άλλο λυπημένο.






Κόψαμε από φυλλάδια  του σούπερ μάρκετ  διάφορες τροφές...






Ομαδοποιήσαμε τις τροφές, σ' αυτές που τρώμε για να έχουμε γερά δόντια και σ' αυτές που αποφεύγουμε και τις κολλήσαμε στα δοντάκια...












Κατασκευάσαμε από χαρτόνι το στόμα μας και κολλήσαμε επάνω είκοσι δοντάκια από χάρτινες αυγοθήκες όσα είναι και τα δοντάκια που έχουμε στην ηλικία του νηπιαγωγείου...









Βάλαμε τη γλωσσίτσα...






Και τα ούλα μας από ροζ πλαστελίνη!!!






Έτοιμο!!! πάμε να τα βουρτσίσουμε!!!



Οι κατασκευές μας έχουν ολοκληρωθεί...


κι εμείς έτοιμοι να υποδεχτούμε στο νηπιαγωγείο μας την Παιδοδοντίατρο κ. Στεφανία Παραλικάκη...


Μια μεγάλη αγκαλιά από μας κι ένα λαμπερό χαμόγελο από την κ. Στεφανία!!! 


Την καλωσορίσαμε μ' ένα όμορφο και χαρούμενο τραγουδάκι και παίξαμε το κουκλοθέατρό μας:

"Στο Στοματοπαλατάκι έναν καιρό και μια φορά"



Μια φορά κι έναν καιρό
Κάπου πολύ κοντά από δω
Υπήρχε ένα στοματάκι
Όμορφο σαν παλατάκι

Ζούσαν όμορφα χαρούμενα
Μικρά Πριγκιποδοντάκια
Άσπρα-άσπρα καθαρά
Ζωηρά & λαμπερά.

Κόβανε, δαγκώνανε
Όλα τα μασουλούσαν
Χάριζαν στο στοματοπαλατάκι υγεία
Και γλυκά χαμογελούσαν.


Μα είχανε κακούς εχθρούς
Τα φοβερά μικροβιάκια
Που θέλανε να κάνουνε κακό
Στα Πριγκιποδοντάκια.

Εισβάλλουν απειλητικά
Μέσα στο στοματοπαλατάκι
Και προκαλούν  ζημιά
Σε κάθε Πριγκιποδοντάκι.


Φίλη μας φοβερή
Η  Τερηδόνα η τρομερή
Κάνει τρυπούλες στα Πριγκιποδοντάκια
Τους γεμίζει μαύρα στιγματάκια.


Τα πριγκιποδοντάκια  φοβισμένα
Καλούν αμέσως τρομαγμένα
Φίλους  καλούς & διαλεχτούς
Ιππότες ζηλευτούς.


Λαμπερά πριγκιποδοντάκια
Καθόλου τώρα μην ανησυχείτε
Πάντα θα ‘μαστε κοντά σας
Γι αυτό μη φοβηθείτε

Θα κρατάμε μακριά
Όλα τα μικροβιάκια
Για να χαμογελάτε όμορφα
Φωτεινά πριγκιποδοντάκια.

Για δοντάκια καθαρά,
Λαμπερά και φωτεινά
Όχι στα πολλά γλυκά
Πλύσιμο και βούρτσισμα μόνο τακτικά.


Οι ήρωες της ιστορίας μας χαιρετούν και παραδίδουν τη σκυτάλη στην κ. Παραλικάκη με πολλή υπομονή και γλυκύτητα ενημέρωσε τα "Απίθανα Νηπιάκια" μας σχετικά με τη στοματική υγιεινή μέσα από μια εκπληκτική παρουσίαση. Τα παιδιά  γνώρισαν τη στοματική  κοιλότητα, την ανατομία και την επιστημονική ονομασία των δοντιών καθώς και το ρόλο που παίζουν τα δόντια σε όλες τις δραστηριότητές μας (μάσημα τροφής, ομιλία, σωστή άρθρωση, χαμόγελο ).










Αγωγή Στοματικής Υγείας from Stella Mparmpa

Τους έδειξε πως να βουρτσίζουν σωστά τα δοντάκια τους με σκοπό την προστασία των δοντιών τους, την πρόληψη από τις  ασθένειες των δοντιών και τη στοματική υγιεινή,








"Για να δω όμορφα, χαρούμενα στοματάκια!!!
Πω πω λαμπερά δοντάκια!!!"


"Για τα χαρούμενα Απίθανα Νηπιάκια
που' χουν ωραία στοματάκια
και λαμπερά δοντάκια
έχω απίθανα δωράκια!!!"



Ώρα για παιχνίδι και χαρά και το "καλύτερο καθάρισμα του αιώνα ξεκινά".




Αξέχαστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους!!! Τα είχε όλα αυτή η επίσκεψη!!! Γνώσεις, εμπειρίες, παιχνίδι, χορό, τραγούδι!!! Όμορφα, γλυκά συναισθήματα που ταξίδεψαν μέσα στις μικρές ζεστές και τρυφερές χουφτίτσες μας από τον έναν στον άλλον και αυτό που τελικά  αφήσαμε να πετάξει ψηλά είναι η ΧΑΡΑ κι ένα ΛΑΜΠΕΡΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ!!!



Κάτι από μας με πολλή πολλή αγάπη για να θυμάστε τη μέρα αυτή!!!



Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Παραλικάκη που επέλεξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το δικό μας νηπιαγωγείο και μέσα από την υπέροχη πραγματικά αλληλεπίδραση μάθαμε πολλά μα πάνω απ' όλα ότι μόνο όταν γίνεται κανείς παιδί καταφέρνει να περάσει μηνύματα και γνώσεις στα παιδιά!!!