Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

4 Οκτωβρίου 2016 Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων παρέα με την κτηνίατρο κ. Δόμνα Μπόζου

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Διαβάσαμε το παραμύθι με τίτλο "Ο Ξουτ" της Φωτεινής  Τσάμπρα – Ζωής  Μια απίστευτη περιπέτεια που έζησε ένα μικρό σκυλάκι.



Περιγραφή

 Ο Ξουτ ήταν ένα μικρό σκυλάκι που από πολύ μικρό αποχωρίστηκε τη μανούλα του...


 και μετά από καιρό βρέθηκε σε ένα σπίτι χωρίς καν να γνωρίζει το όνομά του. 

Μόλις όμως μεγάλωσε το έδιωξαν και βρέθηκε στο δρόμο. Οι άνθρωποι στο δρόμο του φώναζαν "Ξουτ" και τον κλωτσούσαν και το γλυκό σκυλάκι νόμισε ότι αυτό ήταν το όνομά του.  Η περιπέτειά του μεγάλη. Πέρασε από πολλά σπίτια όλοι όμως του φέρονταν  άσχημα και τον  έδιωχναν.
-Στο σπίτι μιας ηλικιωμένης κυρίας που δεν του έδινε και πολλή σημασία και όταν μια μέρα που γύρισε είδε το πατάκια της βρεγμένο το έδιωξε...


-Στο σπίτι ενός ζευγαριού που όμως όταν απέκτησαν έναν ακόμη σκύλο "ράτσας" τον έδιωξαν γιατί μάλωναν μεταξύ τους... 

-Στο σπίτι ενός φοιτητή που οι γείτονες δεν μπορούσαν να ακούν το γάβγισμα του μικρού μας φίλου και επειδή του έκαναν συνεχώς παρατηρήσεις αναγκάστηκε να το διώξει κι έτσι ο Ξουτ πάλι μόνος στο δρόμο...

-Στο σπίτι μιας οικογένειας που μόλις μετά από λίγο καιρό απέκτησαν μωράκι δεν το ήθελαν πια...

-Σ' ένα εργοστάσιο όπου ο φύλακας τον βασάνιζε και επειδή δεν άντεξε τα βασανιστήρια έκοψε την αλυσίδα και βρέθηκε πάλι στο δρόμο... 


Μετά από πολύ καιρό περιπλάνησης και καθώς στεκόταν στο δρόμο βλέπει κάποιον άνθρωπο που κρατούσε ένα ξυλάκι και προσπαθούσε να περάσει το δρόμο μα δεν μπορούσε γιατί δεν έβλεπε. Ο Ξουτ τον τράβηξε από την μπλούζα και τον βοήθησε να περάσει απέναντι.  Σε λίγο ένιωσε ένα απαλό χάδι στο κεφαλάκι του και από εκείνη την ημέρα έγιναν οι καλύτεροι φίλοι, έζησαν μαζί και δε χώρισαν ποτέ.


Στη συνέχεια συζητήσαμε με τα παιδιά την περιπέτεια του Ξουτ, περιγράψαμε  τα συναισθήματά του ΞΟΥΤ… 


Πως ένιωσε σε κάθε του περιπέτεια; Κάθε φορά που ένιωθε ένα άσχημο συναίσθημα η καρδούλα του τσαλακωνόταν...

Στενοχώρια...

 Λύπη...


Θλίψη...


Φόβο, μοναξιά...


Πόνο...


Παρόλο που στο τέλος βρήκε σπίτι, οικογένεια, φαγητό... τίποτα δεν θα μπορούσε να σβήσει τις πληγές από την τσαλακωμένη του καρδούλα από την πονεμένη του ψυχούλα... 




Καταγράψαμε σε έναν  πίνακα τα συναισθήματα, ζωγραφίσαμε τις αντίστοιχες φατσούλες και τις κολλήσαμε γύρω από τον ΞΟΥΤ.




Επιπλέον συζητήσαμε με τα παιδιά  τι θα ήταν αυτό που θα έκανε ευτυχισμένο και χαρούμενο τον ΞΟΥΤ  και δώσαμε ένα όνομα στον αγαπημένο μας σκυλάκι, τον βαφτίσαμε "Ασπρούλη"

Και μετά από όλη την περιπέτεια του φίλου μας του Ξουτ μας  επισκέφτηκε η Ζιζέλ το σκυλάκι της κυρίας Στέλλας που βρήκε ζεστασιά, τρυφερότητα και θαλπωρή και ζει με την οικογένειά της εδώ και τρία … την παίξαμε , την χαϊδέψαμε, την αγκαλιάσαμε, την κάναμε βόλτα… 








Σε λίγο ακούγεται χτύπημα της πόρτας. Μας περίμενε μια πολύ ωραία έκπληξη. Η κτηνίατρος κ. Δόμνα Μπόζου επισκέφτηκε το σχολείο μας...



Μέσα από μια εκπληκτική παρουσίαση μας, με γλυκύτητα και τρυφερότητα μας μίλησε για τα ζωάκια, τη φροντίδα τους, τι χρειάζεται κάθε ζώο να είναι ευτυχισμένο.




Πώς γίνεται η εξέταση, τι αρρώστιες παθαίνουν τα ζωάκια, πώς κάνει τη διάγνωση, τι πρέπει να κάνουμε για να είναι υγιές ένα ζωάκι που υιοθετούμε στο σπίτι μας, τι εμβόλια πρέπει να τους κάνουμε, τι είναι τα χάπια για τα σκουλήκια, το σπρέι για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια και τι είναι η στείρωση.
Έδειξε στα παιδιά  όλη τη διαδικασία της εξέτασης στη μικρή μας Ζιζέλ, 







Ακόμα μέσα από φωτογραφικό υλικό τους εξήγησε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε σ' ένα ζωάκι και πως δεν έρχονται μόνο κατοικίδια ζώα στο ιατρείο αλλά και αδέσποτα που τα φέρνουν αυτοί που τα βρίσκουν να υποφέρουν στου δρόμους μόνα και απροστάτευτα.


Ήταν μια υπέροχη εμπειρία!!! Για να την ευχαριστήσουμε της χαρίσαμε ένα δωράκι για να το κρεμάσει στο ιατρείο της: 

"Τα Συναισθήματα του Ξουτ"



Κα. Δόμνα Μπόζου σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την υπέροχη παρουσίαση, ήταν μια μοναδική εμπειρία για τα Απίθανα Νηπιάκια μας!!!



Φτιάξαμε καρτούλες ζωγραφίζοντας το ζωάκι που μας αρέσει περισσότερο






Σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά της γης, μπορεί κι εσείς να συναντήσετε έναν Ξουτ. Θα τον αναγνωρίσετε από το αδύναμο σώμα του, από τις φοβισμένες κινήσεις του και από το ζεστό βλέμμα του μην τον αγνοήσετε, κάντε κάτι γιατί….

          Όλα τα ζώα έχουν τα ίδια δικαιώματα!
            Όλα τα ζώα δικαιούνται τη φροντίδα μας!
       Δεν πρέπει να τα κακοποιούμε!

       Οφείλουμε να τα σεβόμαστε!