Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

"Ορφέας κι Ευρυδίκη"

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού μας προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο: "Μουσική & Μουσικοί" διαβάσαμε το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης.

"Ορφέας κι Ευρυδίκη"



Σύμφωνα με το μύθο, ο Ορφέας ήταν γιος του βασιλιά της Θράκης Οίαγρου και της Καλλιόπης. Ο Ορφέας μεγάλωσε και έγινε μεγάλος ήρωας. Μα το μόνο του όπλο ήταν η λύρα του και η μουσική του. 
Λένε ότι όταν τραγουδούσε μάγευε τους πάντες. Τα ζωάκια μαζευόταν γύρω του για να ακούσουν τη μουσική του, τα δεντράκια λικνίζοντας στο άκουσμα της υπέροχης μελωδίας και τα ποτάμια σταματούσαν να κυλούν. 
Ο Ορφέας μεγάλωσε και γνώρισε μια πανέμορφη κοπέλα που τη λέγαν Ευρυδίκη. Την  αγάπησε πάρα πολύ και εκείνη αγάπησε εκείνον παράφορα. 
Δεν πέρασε καιρός και αποφάσισαν να παντρευτούν. Στο γάμο τους κάλεσαν όλους τους θεούς και όλους τους ήρωες. Όλοι ήταν χαρούμενοι για το νέο ζευγάρι. Μόνο ο Αρισταίος, ο φίλος του Ορφέα που ήθελε κι αυτός την αγαπημένη του φίλου του την κοιτούσε περίεργα.  
Την  πλησίασε και της ζήτησε να μιλήσουν. Όταν απομακρύνθηκαν από το γλέντι, ο Αρισταίος προσπάθησε να πλησιάσει την Ευρυδίκη, τη γυναίκα του καλύτερού του φίλου. Μα η Ευρυδίκη αντιστάθηκε, τον έσπρωξε και έτρεξε μακριά του. Εκεί που έτρεχε πάτησε ένα φίδι και το φίδι τη δάγκωσε. Και η Ευρυδίκη έχασε τη ζωή της από το δηλητήριο του φιδιού.
Η απόγνωση και ο πόνος του Ορφέα δεν περιγράφονταν. Δεν ήθελε να πιστέψει ότι η αγαπημένη του έφυγε για πάντα. Δεν ήθελε να φανταστεί τη ζωή του μακριά της. Και έτσι αποφάσισε να πάει να τη βρει. Ξεκίνησε να πάει στο μέρος που κανείς ζωντανός δε πατάει. Στον Κάτω Κόσμο, στο βασίλειο του Πλούτωνα και της Περσεφόνης.
Όταν έφτασε μπροστά στους θεούς του Κάτω Κόσμου, έπιασε τη λύρα του και τραγούδησε. Τραγούδησε για την ομορφιά της Ευρυδίκης. Τραγούδησε για την αγάπη του. Ζήτησε να του δώσουν πίσω την Ευρυδίκη. Αλλιώς προτιμούσε να μείνει και αυτός εκεί, στον Κάτω Κόσμο. Η φωνή του ήταν τόσο γλυκιά και η μελωδία τόσο μεθυστική που όλες οι ψυχές σταμάτησαν να τον ακούσουν. 
Οι θεοί του Κάτω Κόσμου του υποσχέθηκαν να του δώσουν την Ευρυδίκη. Αλλά τον προειδοποίησαν να μην γυρίσει πίσω να την κοιτάξει μέχρι να περάσουν την είσοδο του Κάτω Κόσμου και να βγουν στο φως.
Έτσι ο Ορφέας προχώρησε μπροστά και πήρε το δρόμο της επιστροφής. Πίσω άκουσε τα απαλά βήματα της καλής του  και μπροστά του έβλεπε το φως του ήλιου. Ανυπομονούσε να δει τη καλή του. 
Όσο πλησίαζαν στην έξοδο, τόσο μεγάλωνε η ανυπομονησία του. Μα πριν προλάβει να την αγγίξει και να της μιλήσει, η Ευρυδίκη χάθηκε για πάντα…
Από τότε λένε ότι ο Ορφέας έμεινε μόνος και ποτέ δεν αγάπησε πια άλλη γυναίκα.
Τριγυρνούσε τις ερημιές και έπαιζε τη μουσική του για τα ζώα που πάντα τον πλησίαζαν για να τον ακούσουν. Ώσπου ήρθε η ώρα να φύγει κι αυτός για τον Κάτω Κόσμο και βρέθηκε στον κάτω κόσμο κοντά στην αγαπημένη του Ευρυδίκη.

Διαβάσαμε το μύθο και ζωγραφίσαμε εικόνες από το μύθο που μας έκανα εντύπωση!!! Στο video Που ακολουθεί όλες οι ζωγραφιές των παιδιών μας.


Πήραμε κουστούμια από το βεστιάριό μας, ετοιμάσαμε τα αξεσουάρ, επιλέξαμε μουσικά κομμάτια και  δραματοποιήσαμε το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκη!!!










Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη δραματοποίηση και να μας απολαύσετε!!!


Στη γλώσσα κάναμε φύλλο εργασίας: "Κολλώ τα ονόματα δίπλα στη σωστή εικόνα"