Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Τα παιχνίδια του Φλεβάρη!

Πρώτη μέρα του Φλεβάρη σήμερα. Μια ηλιόλουστη και χαμογελαστή μέρα.

Ο Μήνας Φεβρουάριος στην παράδοση:

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, τα τρία αδέρφια, Ο Γενάρης, ο Φλεβάρης και ο Μάρτης, τρύγησαν τ’ αμπέλια τους κι έφτιαξαν το κρασί τους. Όμως η παραγωγή εκείνη τη χρονιά ήταν λιγοστή κι έτσι αποφάσισαν να ενώσουν τα κρασιά τους σε ένα βαρέλι και να το χρησιμοποιήσουν έπειτα εξίσου. Ο Φεβρουάριος όμως λάτρευε να πίνει. Όταν λοιπόν έβαλε το δικό του το κρασί άνοιξε μια τρύπα στο βαρέλι για να μπορεί να πάρει το μερίδιό του χωρίς να τον καταλάβουν οι άλλοι. Από εκείνη την τρύπα έπινε λίγο λίγο κάθε μέρα κρυφά από τα’ αδέρφια του. Δεν μπορούσε όμως να ελέγξει τον εαυτό του κι έτσι ήπιε όλο το κρασί του και το κρασί των άλλων και μέθυσε.  

 Γι” αυτό πολλές φορές δεν ξέρει τι κάνει κι έχει άστατο καιρό … κι όπως λέει χαρακτηριστικά και η παροιμία : «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει , καλοκαίρι θα μυρίσει! Μα αν τύχει και θυμώσει μες στο χιόνι θα μας χώσει ! »

Τα αδέρφια του για να τον τιμωρήσουν για αυτή τη συμπεριφορά , του πήραν ο καθένας από  μια μέρα . Έτσι ο Φλεβάρης έγινε Κουτσοφλέβαρος κι έχει μονάχα 28 μέρες. Μόνο κάθε τέσσερα χρόνια παίρνει μαι μέρα ακόμη και τότε η χρονιά είναι δίσεκτη. Πολλοί πιστεύουν ότι το δίσεκτο έτος φέρνει κακοτυχία κι έτσι αποφεύγουν να θεμελιώσουν σπίτια ή να παντρευτούν!
Ζωγραφίσαμε εντυπώσεις από το μύθο




















Στο διαδίκτυο βρήκαμε το τραγούδι του Φλεβάρη. Το ακούσαμε, το τραγουδήσαμε και το χορέψαμε.