Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ο Εγκέλαδος!

Ο Εγκέλαδος ήταν γιος της Γης και του Ταρτάρου. Στην ελληνική μυθολογία φέρεται ως ο αρχηγός των Γιγάντων και έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη Γιγαντομαχία κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του.

Πολλές είναι οι παραλλαγές του μύθου που συνδέονται με το όνομά του.

Ο επικρατέστερος όμως μύθος αναφέρει ότι στη Γιγαντομαχία ο Εγκέλαδος ήταν αντίπαλος της θεάς Αθηνάς, η οποία τον εξουδετέρωσε ρίχνοντας πάνω του τη Σικελία. Από τότε ο Εγκέλαδος προσπαθεί να ελευθερωθεί, προκαλώντας έτσι σεισμούς και εκρήξεις του ηφαιστείου της Αίτνας.


Αναπαραστήσαμε τον μύθο του Εγκέλαδου

Η Αθηνά εξουδετέρωσε τον Εγκέλαδο...


και τον πλάκωσε με ένα μεγάλο νησί, τη Σικελία...


και τον έβαλε από κάτω...



προσπαθώντας να ελευθερωθεί μούγκριζε και έβγαζε από το στόμα του φωτιές... 


τότε η γη κουνιόταν προκαλώντας σεισμό!


Τα παιδιά σ' αυτήν την ηλικία είναι δύσκολο να καταλάβουν έννοιες, είναι πολύ εύκολο όμως όταν γίνεται βιωματικά. Παρακολουθήσαμε τα παρακάτω video...



και στη συνέχεια συζητήσαμε για το τι συμβαίνει στη γη μας κατά τη διάρκεια του σεισμού, πως δημιουργούνται τα ρήγματα στη γη μας.

Με μεγάλα πλαστικά τουβλάκια από την γωνιά του οικοδομικού υλικού αλλά και παιχνίδια (τουβλάκια, ανθρωπάκια, ζωάκια… ) μέσα από την τάξη φτιάξαμε τις τεκτονικές πλάκες της γης, τα σπίτια, τους ανθρώπους, τα ζώα... και  δημιουργήσαμε το σεισμό. Οι απορίες πολλές, η αγωνία και ο φόβος ζωγραφισμένη στα μάτια των παιδιών.

Η σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο είναι μεγάλη… ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δημιουργεί φόβο αλλά και πανικό σε μικρούς και μεγάλους!!! Ένα φυσικό φαινόμενο που  το φοβόμαστε αλλά όλοι πρέπει να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία…
















"Σεισμός, σεισμός μη σε πιάνει πανικός..."







Και για να διαχειριστούμε το φόβο μας ακούσαμε, χορέψαμε και διασκεδάσαμε με το τραγούδι:"Σεισμό, σεισμός μη σε πιάνει πανικό..."



Στο διαδίκτυο αναζητήσαμε πληροφορίες για τον Εγκέλαδο. Παρατηρήσαμε το γλυπτό του Εγκέλαδου στον κήπο των Βερσαλλιών στη Γαλλία.


Σε μακετόχαρτο σχεδιάσαμε  τον Εγκέλαδο...


με τέμπερες τον χρωματίσαμε...





κόψαμε το περίγραμμά του και τον κολλήσαμε σε ένα μεγάλο χαρτόνι...


πήραμε άμμο από την αυλή και τον σκεπάσαμε.





Και τέλος τον ζωγραφίσαμε σε χαρτί Α4