Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μετάφραση

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Πασχαλινά αβγά βαμμένα παραδοσιακά!


Η Μεγάλη Βδομάδα ή αλλιώς Βδομάδα των Παθών, αρχίζει την Κυριακή των Βαΐων και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Μια βδομάδα που είναι αφιερωμένη στα Πάθη του Χριστού και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλά πασχαλινά έθιμα θα αναβιώσουν σε όλες τις χριστιανικές οικογένειες.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ή Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη, όλες οι νοικοκυρές βάφουν κόκκινα αβγά και κρεμάνε κόκκινα μαντίλια στην πόρτα. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το χρώμα το κόκκινο. Άλλοι λένε ότι θυμίζει το αίμα του Χριστού, το αίμα της θυσίας του. Άλλοι λένε ότι το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς και άλλοι διηγούνται ότι: Όταν αναστήθηκε ο Χριστός, το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε: " Όταν τα αυγά που κρατώ γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός". Και από τότε τα βάφουν κόκκινα.

Το αβγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός - όπως το περίβλημα του αυγού , αλλά έκρυβε μέσα του τη "Ζωή", αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.


Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το βάψιμο των πασχαλινών αβγών με ποικιλία από χρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Στα παλιά τα χρόνια όμως που δεν υπήρχαν αυτά τα χρώματα, τα αβγά τα έβαφαν με υλικά  που έπαιρναν από τη φύση. Έτσι κι εμείς σήμερα αποφασίσαμε να βάψαμε τα δικά μας πασχαλινά αβγουλάκια παραδοσιακά με φλούδες από κρεμμύδια και παντζάρια.


Πως βάψαμε αυγά με φλούδες από κρεμμύδια και παντζάρια;

Βγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο από την προηγούμενη μέρα και τα καθαρίζουμε με ένα κομμάτι απορροφητικό χαρτί το οποίο βουτάμε σε ξύδι. Στη συνέχεια γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε στο μάτι της κουζίνας. Τοποθετούμε τις φλούδες από τα κρεμμύδια μέσα σε ένα τούλι και βουτάμε τις φλούδες μέσα στο νερό, τα παντζάρια και ένα μπουκάλι ξύδι...




















Βράζουμε το νερό με τις φλούδες, τα παντζάρια και το ξύδι για 15 λεπτά μέχρι να βγάλουν το χρώμα τους, τα υλικά.


Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο κρύο νερό. Τοποθετούμε προσεκτικά τα αβγά μέσα στην κατσαρόλα, από πάνω βάζουμε το τούλι με τις φλούδες και τα παντζάρια και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για ένα τέταρτο. Τα αφήνουμε μέσα στο νερό άλλη μισή ώρα...





 Βγάζουμε τα αβγά από την κατσαρόλα τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί.


Και ενώ τα αβγά μας κρυώνουν ζωγραφίζουμε σε χαρτί αβγά...



Τα κόβουμε με το ψαλιδάκι...




Και κολλάμε τα  ζωγραφισμένα αβγά σε χαρτόνι χρωματιστό με τρόπο ώστε να σχηματίσουμε ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.












Όταν κρυώσουν τα αβγουλάκια μας τα γυαλίζουμε με λάδι.



Γεμίζουμε τα  πασχαλινά μας καλαθάκια που είχαμε φτιάξει πριν από μερικές μέρες με πασχαλινές λιχουδιές και το βαμμένο μας αβγουλάκι...





΄
Έτοιμα τα πασχαλινά μας καλαθάκια, ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους!